Make your own free website on Tripod.com


Moikka Kaikille! 16.3.2007

Päivittelempä nyt vähän tuoreempaa tietoa kennelimme tilanteesta.
Vieläkin pidän meitä pienenä kotikennelinä vaikka koiramäärä on kasvanut ja pentueitakin on syntynyt jo 12 ja lisää odotetaan syntyväksi.

Kerron vähän historiaa.
Koiraihminen olen ollut pikkutytöstä saakka ja naapureiden koiria lenkittänyt riesaksi saakka. Ensimmäisen oman koiran hankin 17 vuotiaana, vuonna 1996 Eemeli setteri (Englannin- ja Irlanninsetterin rakkauten hetelmä). Empun kanssa harrastimme omaksi iloksi "mätsäreitä, tottista, agilitya ja talvisin hiihto". Empun kaveriksi meille muutti Windy afgaani vuonna 1997, 2 vuotiaana. Ensimmäinen Perhosen hankin vuoden 1999 lopussa.
Olen aloittanut kasvatuksen vuonna 2002 jolloin sain kennelnimeni ja ensimmäinen perhospentueeni syntyi. Kasvatan Perhosia (Papillon ja Phaléne) kennelnimellä Fly Away´s .Kasvatustyöni kantanarttuna on Papillon Beau SAvage Jo Flying Away "TYPY", joka on tehnyt minulle 3 pentuetta. Tällähetkellä Typy viettää ansaittuja eläkepäiviä steriloituna ja onnellisena laumassamme yleistä kaaosta aiheuttaen ;). Kiitos Typyn kasvattajalle Päiville mahtavasta koirasta, VIISAAMPAA KOIRAA SAA KAUAN ETSIÄ!
Tämänhetkiseen laumaamme kuuluu 2 Rottweileria, 1 Kääpiösnautseri ja 4 Perhosta.

Ajatuksiani Perhosista rotuina ja niiden jalostuksesta omien kokemusten perusteella näin lyhyesti... juttua kyllä riittäisi.
Papillonit ja Phalénet ovat luonteeltaan erttäin sosiaalisia ja ystävällisiä. Ne ovat aktiivisia ja tempperamentin omaavia koiria, ja siksi suosittelenkin kaikkia pentua hankkivia muistamaan tapakasvatuksen tärkeyden. Perhoset ovat hyvin oppivaisia ja se saattaa myös olla negatiivinenkin puoli rodussa. Peroset nimittäin opivat niin hyvän kuin sen pahankin yhtä nopeasti, joten niiden kanssa on oltava tarkkana ja kitkettävä pahat tavat heti alkuunsa jo pois. Yleensä Perhoset tulevat toimeen isoissakin koiralaumoissa ja rakastavatkin leikkiä toisten koirien kanssa.
Perus rakenne perhosela on hyvin terve ja niiden liikkeetkin muistuttavat liitelyä. Ne ovat kokoonsa nähden voimakas luustoisia, joka hyvin kedittyneen lihaksiston kanssa mahdollistaa todella ketteriä ja korkeitakin hyppyjä ja säntäilyjä.
Turkki on hyvin helppohoitoinen jos se on oikeanlaatuinen Perhosen karva.
Perhoset rotuina on haasteellinen ja mielenkiintoinen jalostaa ulkonäön moninaisuuden vuoksi. Roduissa on erittäin laaja kirjo värejä ja kokokin on hyvin vaihtelevaa. Perhosia löytyy vähän yli 20cm korkeista reilusti yli 30cm koiriin. Ihannehan ruduissa olisi FCI-rotumääritelmän mukaan n.28cm mutta nytkypäivänä suositaan kokoa n.26cm. Itse pidän jalostuksessa tärkeänä luonnetta ja terveyttä, joka onkin milestäni hyvä monia muita rotuja ajtellen. Perhosillahan perinnölisiin sairauksiin lasketaan silmäsairaus PRA ja polvilumpioiden sijoiltameno, joista löytyy tietoa Suomen Papillon- ja Phaléneyhdistys r.y.n sivuilta. Minä tutkitutankin jalostukseen käyttämäni koirat kyseisten sairauksien varalta.

Kennelimme on pieni kotikennel ja pentueita syntyy vuodessa n.2-5 yhteensä molempiin rotuihin. Kaikki ovat tervetulleita kylään, esittelen koiriani mielelläni ja kerron kokemuksiani Perhosista. Koiramme asuvat meillä perheen parissa kuuluen mukaan normaalin arkeen. Pennut kasvatetaan olohuoneessa he tottuvat syntynästään saakka kodin ääniin, toisiin koiriin ja pieniin lapsiin. Asumme omakotitalossa joten pennut ulkoilevat myös paljon kelin salliessa.
Minä olen vuosimallia 1978 ja 2 pojan äiti. Työskentelen eläinkauppa Vauhti-Raksussa. Toimin myös aktiivijäsenenä Suomen Papillon- ja Phaléne yhdistys r.y.ssä. Harrastuksina meillä on Perhosten kanssa näyttelyt joissa saavutuksiakin on mukavasti tullut (Agilityäkin ollaan käyty kokeilemassa). Typyn FIN & RUS CH tittelit ja Nupun, Pietarinjängän Rentun Ruusun FIN MVA ja 6 CACIBia ovat omien koiriemme näyttelyidemme saldoa. Muutaman kerran olemme ulkomaillakin Tyttöjen kanssa käyneet hyvällä menestyksellä. Nupun Crufts 2006 sijoitus avoimen luokan 7 ja Nupun vuoden 2005 Perhonen kisan voitto kuuluukin parhaisiin "muistoihimme" näyttelysaralla.
Kasvateistani haluan mainita muutaman koiran (en sillä että muutkaan kasvateistani olisivat yhtään sen vähäarvoisempia). Ensimmäiseen pentueeseeni syntyi Fly Away´s Giant Leaper joka muutti Slovakiaan Marja Sirrah kenneliin. Kutsumanimeltään "Pentu" on saavuttanut Slovakian ja Tsekin valion tittelit. Hän on myös jättänyt kaunista jälkeä Maria kasvatustyöhön ja "Pennulla" onkin jälkeläisiä useissa eri maissa jalostukoirina. Kiitos Marjalle "Pennun" hyvästä hoidosta.Ensimmäinen Kasvattini joka saavutti FIN MVAn tittelin "Nalle" Fly Away´s Corvette. "Veikka" Fly Away´s Cadillac oli ensimmäisessä näyttelyssään 2005 erkkarissa ollen ROP ja BIS2

Ja tähän loppuun haluan sanoa kiitoksen KAIKILLE yhteistyötä kanssani tehneille!
Henna